buitelingen

Home » overpeinzingen... » Over gerechtigheid en fanatisme

Over gerechtigheid en fanatisme

kalender

maart 2015
M D W D V Z Z
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Advertenties

Als de mens er niet in slaagt gerechtigheid en vrijheid te verzoenen, dan slaagt hij nergens in. (Albert Camus)

Recht en gerechtigheid kan op verschillende wijzen worden geïnterpreteerd door de verschillende gemeenschappen waar we wonen en leven. Recht of justitie (afkomstig van het latijnse woord “iustitĭa”) is het concept dat gedurende elk tijdperk  elke beschaving heeft omtrent de juridische normen en wetgeving. Het gaat hier om een waardes en normen vastgesteld om het algemeen welzijn van de gemeenschap te waarborgen, en om de harmonie in deze gemeenschap te handhaven.

Wat echter rechtvaardig is voor de één, kan onrechtvaardig zijn voor de ander.

Zo komt het voor dat in sommige samenlevingen het als rechtvaardig kan worden beschouwd als men mensen executeerd enkel en alleen omdat ze homosexueel zijn, er andere denkwijzen op na houden, of enkel en alleen omdat ze een voetbalwedstrijd op tv zien of hun sympathie  uiten met de westerse maatschappij, hiermee ingaand tegen wat door hun eigen regering als aanvaardbaar wordt beschouwd.

Ik heb het hier uiteraard over verschillende arabische fanatieke groepen en over Noord Korea.

Voor diegenen onder ons die in een democratische (en christelijke) gemeenschap zijn geboren en opgegroeid, is dit soort “gerechtigheid” op geen enkele manier goed te praten, we zien het als barbaars. En dat is het natuurlijk ook…

Dus, wat voor de één gerechtigheid is, kan voor de ander barbaars zijn en absoluut onaanvaardbaar…

Er is al heel veel over deze onderwerpen geschreven, en ik denk niet dat ik u iets nieuws kan vertellen, maar ik zou de aandacht willen vestigen op twee zaken:

Ook in naam van het christendom is gemoord, honderdduizenden onschuldige indianen zijn indertijd na de ontdekking van Amerika afgeslacht enkel en alleen omdat ze zich niet tot het christendom wilden bekeren. Duizenden en duizenden moslims vermoord gedurende de kruistochten, en ook duizenden mensen zijn door de inquisitie op de brandstapel vermoord gedurende en na de periode van de “Reyes Católicos”. En dit allemaal in naam van het christendom en men was er altijd volledig van overtuigd in naam van het christendom te handelen, zichzelf als voorbeeldige christenen en burgers beschouwend.

Ook zou ik even willen stilstaan bij het gevaar dat er momenteel bestaat. In Spanje bestaat een belangrijke moslim gemeenschap en ik ken verscheidene moslim families. Al dezen zijn net zo ontzet als ons over de misdaden die nu door de fanatieke moslim minderheden worden gepleegd. Nergens in de Koran worden dergelijke daden – zogenaamd in naam van de moslim godsdienst gepleegd – goedgekeurd. Net zoals nergens in de bijbel ooit de moorden in naam van het christendom gepleegd, werden goedgekeurd.

Toch zie ik señalen van vijandelijkheid tegen de moslims in het algemeen. Het gaat nog om kleine dingetjes, op het eerste gezicht niet belangrijk. Maar we moeten (al is het alleen maar uit menselijkheid, we zijn mensen, in staat om te redeneren, relativeren en vergeven) begrijpen dat wat er momenteel zo rondom de wereld gebeurd niets met religie te maken heeft. Het gaat hier om fanatisme (absoluut verwerpelijk onafhankelijk van het excuus dat men hiervoor geeft), een kleine minderheid van fanatiekelingen, zeer gevaarlijk en heel handig in het inspelen op de frustraties die op dit moment vele makkelijk te manipuleren jongeren voelen.

We moeten begrijpen dat de oorsprong van deze frustratie in onze eigen maatschappij ligt, jongeren zonder werk, zonder toekomst, wanhopig op zoek naar een uitweg, een sprong naar …

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow buitelingen on WordPress.com
%d bloggers liken dit: